Sziasztok Kedves Jövendőbeli Baristák és Kávé Rajongók!
Nemrég elindítottuk saját barista iskolánkat, melynek megtervezése és kivitelezése is nagyon izgalmas volt. Kik is vagyunk mi és miért gondoljuk, hogy ilyen feladatot vállaljunk magunkra?
Korchmáros Tamás vagyok, és 7 évvel ezelőtt én is elvégeztem egy barista képzést, melyet feleségemtől kaptam karácsonyra. Annyira megtetszett ez a világ, hogy nyitottam egy kis reggelizőt Budapesten a Hajós utcában. Eltelt 7 év és rengeteg munka és a kis reggeliző kinőtte magát. Mostanra a Cafe Brunch Budapest 5 egész napos reggeliző étteremmel és saját kézműves pékséggel vár Titeket Budapest belvárosában. Ha kíváncsiak vagytok az éttermeinkre, akkor honlapunkon még többet tudtok olvasni rólunk.
Mivel a reggelizőinkben a kávé nagyon fontos szerepet játszik, így egyértelmű volt, hogy specialty és nagyon jó minőségű kávéra lesz szükségünk. Így ismerkedtem meg Király Árpival, a Budapest Kávé tulajdonosával. Ők Csepel szigetén működtetik kézműves pörkölő üzemüket, ahol nagyszerű kávék készülnek és mi már a kezdetek óta onnan szerezzük be a specialty minősítésű kávénkat.
Az évek alatt rengeteg tapasztalatot szereztünk és most eljött annak az ideje, hogy ezt továbbadjuk Nektek. Több féle barista tanfolyamot indítunk, a kezdődtöl a haladóig, de most engedjétek meg, hogy a kezdő barista tanfolyamunkról meséljek egy picit.
Barista Alapképzés Budapest
Ez a kezdő barista tanfolyam azoknak lesz igazán hasznos, akik a vendéglátásban szeretnének dolgozni. A kávé világa izgalmas és kreatív lehetőségeket kínál, mi pedig arra törekszünk, hogy diákjaink a legmagasabb színvonalú képzést kapják, amely nemcsak a szakmai tudást, hanem a szenvedélyt is magában foglalja. A tanfolyam elvégzése után a résztvevők magabiztosan dolgozhatnak baristaként, vagy akár saját vállalkozásba is kezdhetnek.
Az alap barista diplomát már 3 héten belül meg tudod szerezni, mivel a tanfolyam heti 2-szer 3 órát vesz igénybe, 3 héten keresztül. A tanfolyamnak van egy elméleti része, de főként a gyakorlati elemekkel fogunk foglalkozni, hogy tényleg hasznos és alkalmazható legyen számotokra az átadott tudás. Ezek lesznek a főbb témakörök, amivel az órákon foglalkozni fogunk:
1. A kávé legendája / kávé története
Ez a fejezet bemutatja a kávé felfedezésének eredetét, különös tekintettel a Káldi nevű etióp kecskepásztor történetére, aki véletlenül fedezte fel a kávé élénkítő hatását.
2. Kávéfajták: Arabica és Robusta
A fejezet részletesen bemutatja az arabica és robusta kávéfajták különbözőségét, beleértve termesztési módszereiket, ízprofiljaikat, valamint a koffein- és cukortartalmukat.
3. A kávénövény
A kávénövény botanikai jellemzőit ismerteti, beleértve a növény növekedési környezetét és a kávécseresznye fejlődési folyamatát.
4. A kávé feldolgozása
Részletesen átbeszéljük a kávécseresznye feldolgozásának különböző módszereit, mint például a száraz, nedves, és mézes (Honey) feldolgozást, valamint ezek hatását a kávé ízére és minőségére.
5. Pörkölés
Itt a pörkölési folyamat technikai részleteit tárgyaljuk, beleértve a Maillard-reakciót, karamelizációt, valamint a különböző pörkölési szinteket (világos, közepes, sötét).
6. Csomagolás
A fejezet a kávé megfelelő csomagolásának fontosságát emeli ki, amely biztosítja a frissesség és az aroma megőrzését, miközben védi a kávét a fénytől, hőségtől, oxigéntől és erős illatoktól.
7. Kávé élettani hatása
A kávé fogyasztásának élettani hatásait ismertetjük, beleértve a koffein hatását az emberi szervezetre, és a fogyasztásával kapcsolatos ajánlásokat.
8. Espresso technológia
Az eszpresszó készítéséhez használt gépek és technológiák részleteit elemezzük, különösen a vízlágyítást, a kazánok működését, és a megfelelő nyomás fontosságát.
9. A víz hőmérséklete
A fejezet a kávé kivonatolásához használt víz ideális hőmérsékletének jelentőségét taglalja, és annak hatását a kávé ízére.
10. Kávé adagolás és tömörítés
A kávé adagolásának és tömörítésének helyes technikáit írja le ez a fejezet, melyek alapvető fontosságúak a tökéletes eszpresszó elkészítéséhez.
11. Őrlő beállítás
Az őrlési finomság beállításának fontosságáról szól ez a rész, és az őrlőtárcsák megfelelő használatát tárgyalja.
12. Legfontosabb íz- és illathibák
A kávékészítés során előforduló leggyakoribb íz- és illathibákat tanuljuk meg, valamint azok okait és elkerülési módjait.
13. Espresso készítés alapjai
Bemutatja az eszpresszó készítésének alapvető lépéseit, beleértve a kivonatolás folyamatát és a különböző eszközök használatát.
14. Tejgőzölés
Itt a tejgőzölés technikájának részleteit tárgyaljuk, amely elengedhetetlen a tej alapú kávéitalok készítéséhez.
15. Tejmentes italok
Ismertetjük a különböző tejmentes kávéitalokat, mint például a ristretto, espresso, lungo, és más változatokat.
16. Tejalapú italok
Az utolsó fejezet részletezi a különféle tejalapú italok elkészítési módjait, beleértve a cappuccino, latte, és flat white italokat.
Ez a részletes oktatási anyag segít a diákoknak, hogy alapos tudást szerezzenek a kávé világáról, és magabiztosan alkalmazzák ezt a tudást a gyakorlati életben is.
Ha megtetszett ez az összefoglaló, vagy ha még kérdésed lenne a barista tanfolyamainkkal kapcsolatosan, akkor nétd meg weboldalunkat és írj nekünk!
Comments